Zapečene palačinke

Zapečene palačinke

Zapečene palačinke su idealna poslastica za veliku porodicu, jer je za pripremu potrebno jako malo vremena a rezultat je fantastičan.

Da li možete da zamislite kako izgleda kada se u šestočlanoj porodici, koju čine uglavnom muškarci, spremaju palačinke?

Kod nas palačinke ne smeju da budu masne, ne smeju da budu debele, crne tufnice su obavezne i najlepše palačinke uspevaju u starim već potamnelim tiganjima koji su napravili hiljade i hiljade palačinkii. Takav tiganj zauzima posebno mestu u mojoj kuhinji i za mene sija istim sjajem kao i glanc novo posuđe i nikada ga ne bih promenila. Uvela bih pravilo da se taj tigaj ostavlja u nasledstvo.

Kod nas to izgleda ovako, čim napravim smesu ja kažem “Klinci, gotovo je”, a prvi kao što i pretpostavljate bude najveće dete “tata Peđa”. Ja verujem da većinu žena, a i mene je do skoro nerviralo da dok za vreme pečenja one nestaju. Više bih volela da ih sve napakujem i da ih poslužim, ali sam shvatila da je ovako mnogo slađe dok smo svi zajedno i meni brže prođe vreme.

U našoj kući džemovi su obavezni, I mnogo sam srećna što sam decu naučila da više vole palačinke sa džemom.

Zapečene palačinke džem

Jako mi je interesantno  da gde god da se nadjete, na kojoj god strani sveta, palačinka je nešto što je svaka “kuhinja napravila” bar jednom.

Ne znam da li znate da postoji više recepata i oblika palačinki.

Ja mogu da vam ponudim recept za Zapečene palačinke iz rerne, koje su na mene ostavile veliki utisak kada sam ih prvi put probala u Švedskoj, a možete ih  napraviti i u svom domaćinstvu.