Siti i Srecni

Kuvar Siti i Srećni

Kuvar Siti i srećni je nastao kao moja velika želja da se upoznate sa mojom velikom porodicom, da pomognem svakoj ženi i majci da oplemeni svoje domaćinstvo tako što će na trpezi imati stara jela koja su moderno pripremljena, da deca probaju seosku kuhinju, iako možda nikad nisu bila na selu. Neka jela jesu savremena, ali sve te namirnice dolaze sa juga Srbije, gde postoje poljoprivredna gazdinstva, kakva je Dolina Morave, od kojih dobijamo papriku, luk, krompir, ajvar, krastavčiće ali i slatke jabuke.

Jedna od divnih stvari na selu, posebno na jugu Srbije, su letnje kujne. To je onaj prostor gde se leti kuva, sprema i jede, koji mi je bio omiljen u detinjstvu. Za mene je to bila igra i zadovoljstvo, a čim je nešto zabavno i lako kao igra, može da bude samo lepo i pozitivno i da stvara radost porodici i prijateljima. Meni je upravo kuhinja stub porodice, mesto gde se svi okupljamo, raspravljamo i volimo.

U kuvaru Siti i srećni, hleb se mesi, paprika se peče, a kolači su domaći sa domaćim džemom koji deca obožavaju. Jela više ne moraju da se spremaju celog dana jer mogu da budu gotova za vrlo kratko vreme, a ne moramo da budemo vrhunski kuvari da bi nas ukućani i prijatelji pohvalili. Kuvanje može da bude vrlo kreativno, sa bezbroj ukusa, mirisa i boja, pa čak i kad imate slične sastojke. Tada se sve kombinuje što neobičnije i kreativnije, pa spremanje hrane uvek može da bude zabavno.

Svi moji recepti su zdravi, jer želim da se moja četiri sina hrane što kvalitetnije, da uživaju u povrću i voću, koji potiču sa zemlje na kojoj su odrastali njihovi otac i deda. Ovi recepti su i za sve koji nikad nisu imali baku i deku na selu pa da vide kakva sve stara jela postoje.

Želja mi je da i vas inspirišemo uz ovaj kuvar da osmislite svoje recepte. Sve što vidite ovde, shvatite kao samo beleške i polaznu tačku za vašu maštu. Dodajte sastojke koje volite, oduzmite ako vam se nešto možda ne dopadne. Budite kreativni i svoji i pošaljite mi svoja jela i svoje recepte nastale na osnovu mog kuvara Siti i srećni. I budite spremni na greške, samo tako ćete naučiti kako da kuvate. Meni su sto puta zagoreli mleko i jelo, prekipela kafa, prekuvala sam špagete, sve je to normalno i nemojte zbog toga da se obeshrabrite.

Mašta takođe može da vam pomogne ali i da vam upropasti jelo. Mnogo puta sam kombinovala slano i slatko, nekad bude fenomenalno a nekad baš bljak. Na primer, kada sam videla u jednom restoranu da postoji jelo gde je riba uvijena u slaninu, bila sam baš skeptična. Ali sam napravila taj mali rizik i oduševila se. Mislim da ne treba uvek da idemo na sigurno i isprobano. Pa nećemo valjda celog života da jedemo dva ista jela jer nismo smeli da probamo nešto drugo? To znači da svi treba da maštamo, da probamo, da se opustimo, pa sami da zaključimo da li je ok ili ne, i onda svoja iskustva da prenosimo drugima. Jer samo tako možemo da širimo sreću i zadovoljstvo.

Serviranje je isto važan deo kuvanja. Mene to podseća na oblačenje i stilizovanje. Uvek sam želela da probam nešto samo moje, da iskombinujem stvari na neki neobičan način pa da sama zaključim i vidim da li je nešto uspela kombinacija ili ne. Isto tako pomažem suprugu i mojim dečacima da iskombinuju svašta neobično. Ne odustajem da ih nagovorim da iskombinuju neku finu belu košulju i one trenerke koje mogu prilično da prođu i kao pantalone. I isto tako pri serviranju jela, osmislite neki lep način da meso prelijete sosom, da stavite neku biljčicu koja će sve učiniti lepšim, da nam budu puni i oko i stomak, jer svima nam je cilj da na kraju budemo siti i srećni.